Pulpeciki z dodatkiem pistacji, kolendry, skórki z cytryny, podane z chłodnikiem cytrynowym.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Pulpeciki:
500 g mięsa mielonego, wieprzowego
2 łyżka drobno pokrojonych pistacji
2 łyżki drobno posiekanej kolendry
skórka z ½ cytryny
sok z ½ cytryny
1 mała szalotka
1 duży ząbek czosnku, przetarty
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki pieprzu syczuański
1 małe jajko, roztrzepane
2 łyżki bułki tartej
olej rzepakowy, do smażenia
Zupa cytrynowa:
1/2 cytryny
1/2 pęczka włoszczyzny
3 liście laurowe
2 żółtka
1 szklanki śmietany 18%
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
1500 ml wody
Komentarze