• Pulpeciki wołowe w sosie piwnym

    Dodane przez: Joanna Poprostupycha

  • Pulpeciki wołowe w sosie piwnym, umieszczone w warkoczu makaronowym! :) Użyłam piwa o smaku miodowym znanej, dostępnej firmy. Od razu uprzedzam, że alkohol wyparuje z sosu podczas gotowania więc nie musisz się martwić, że po takim obiedzie nie wstaniesz z krzesła :)

  • Składniki


    500 mielonego mięsa wołowego
    2 ząbki czosnku
    szczypta soli, pieprzu
    szczypta kolendry
    szczypta papryki słodkiej
    makaron do spaghetti firmy Lubella
    śmietanka kremówka
    1 łyżka mąki
    250 ml piwa o smaku np. miodowym
    1 łyżka miodu
    szczypta curry
    szczypta pieprzu cytrynowego
    1 łyżeczka soku z limonki
    łyżka posiekanego koperku na wierzch dania

  • Sposób przygotowania

    1.
    pulpeciki - krok 1

    Krok 1 Mięso (mielone) wołowe przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, kolendry, papryki słodkiej oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy, odstawiamy na chwilę. Formujemy małe kuleczki mięsne, smażymy z obu stron na małym ogniu. Makaron gotujemy według wskazań producenta. Krok 2 Podsmażone pulpeciki przekładamy do garnka, wlewamy piwo, śmietankę kremówkę wymieszaną z mąką, przecier pomidorowy, paprykę słodką, miód, curry, szczyptę soli i pieprzu.Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut aż zrobi nam się gęstszy sos, a procenty z piwa wyparują :) , co chwilkę mieszamy. Krok 3 Ugotowany makaron formujemy w kształt warkocza. Do środka nakładamy pulpeciki, dekorujemy koperkiem. Smacznego!

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, sezonowe_przysmaki, szkola_babci, mama_mnie_nauczyla, pulpeciki, obiad, piwo, poprostupycha, sos_piwny
  • Polecamy:

  • 0 komentarzy

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Joanna Poprostupycha 81

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2016-10-12T11:05:40+02:00


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii