Pulpeciki wołowe w sosie pieczarkowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki i cebulę obieramy, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy w kostkę. Pieczarki polewamy sokiem z cytryny aby nie szczerniały. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę na rumiano, następnie wrzucamy pieczarki i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.
2.Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, paprykę słodką, majeranek, obfitą ilość soli i pieprzu. Dokładnie łączymy. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące pszennej.
3.Podsmażoną cebulkę i pieczarki zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Wrzucamy pojedynczo pulpeciki. Gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy musztardę i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy minutkę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody (cały czas energicznie mieszając zawartość garnka). Zagotowujemy. Podajemy z makaronem, lub kaszą. Smacznego!
Komentarze