Pulpeciki wołowe w sosie pieczarkowo-musztardowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pulpeciki z wołowiny w wyrazistym sosie na szybki w przygotowaniu obiad. Bardzo smaczne, szczególnie jeśli podamy je z makaronem.

  • 30 min

Składniki:

  • -60 dag mięsa mielonego z wołowiny
    -30 dag pieczarek
    -2 cebule
    -1 litr bulionu
    -1 łyżeczka musztardy angielskiej
    -1 jajko
    -1 czubata łyżka bułki tartej
    -ok 2 łyżki mąki pszennej
    -2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka soku z cytryny
    -1 łyżeczka majeranku
    -1 łyżeczka papryki słodkiej
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki wołowe w sosie pieczarkowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebulę obieramy, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy w kostkę. Pieczarki polewamy sokiem z cytryny aby nie szczerniały. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę na rumiano, następnie wrzucamy pieczarki i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, paprykę słodką, majeranek, obfitą ilość soli i pieprzu. Dokładnie łączymy. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące pszennej.
  • 3. Podsmażoną cebulkę i pieczarki zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Wrzucamy pojedynczo pulpeciki. Gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy musztardę i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy minutkę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody (cały czas energicznie mieszając zawartość garnka). Zagotowujemy. Podajemy z makaronem, lub kaszą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda Pieczarki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować