Pulpeciki wieprzowe w sosie porowym

0 (0 ocen)

Mięciutkie pulpeciki w aromatycznym sosie porowym ze śmietanką i marchewką. Idealny z ziemniaczkami i surówką

Składniki:


  • Pulpeciki:
    0,5 kg szynki wieprzowej
    1 jajko
    Sól i pieprz
    1 płaska łyżeczka majeranku
    2 łyżki płatków ryżowych
    2 łyżki płatków jaglanych
    Sos:
    2 łyżki masła
    2 pory
    1 marchewka
    1 łyżka mąki
    100 g śmietany 30%
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Pulpeciki wieprzowe w sosie porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Szynkę umyć, osuszyć i zmielić w maszynce. Wrzucić do miski, wbić jajko, doprawić i wsypać płatki jaglane i ryżowe. Wymieszać i odstawić na 10 minut. następnie formować z masy małe kuleczki i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 15 minut.

    Pory oczyścić i posiekać. Wrzucić do rondla.

    Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wrzucić wraz z masłem do porów. Przesmażyć. wlać chochelkę wody z gotowania się pulpecików. Dusić 5 minut.

    W 0,5 szklanki wody rozmieszać mąkę, dodać śmietankę. Wlać całość do rondla, wymieszać i zagotować. Wrzucić osączone pulpeciki, doprawić sos solą i pieprzem (najlepiej białym), dusić całość jeszcze 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pulpeciki

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pulpety wieprzowe

To może cię zainteresować