Pulpeciki w sosie z suszonymi pomidorami i nasturcją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę drobno pokroiłam i zrumieniłam na łyżce oleju.
Namoczoną w mleku kajzerkę mocno odciskam .
Mięso zmieliłam w maszynce do mięsa wraz z cebulką i bułką.
Marchewkę i ogórka starłam na tarce do warzyw- dodałam do masy mięsnej razem z jajkiem.
Dodałam maggi, sól i pieprz do smaku.
Wszystko razem dokładnie wyrobiłam na gładką masę.
Mokrymi rękami uformowałam kuleczki średniej wielkości, każdą oprószyłam mąką i obsmażyłam w gorącym oleju.
Sos.
W bulionie rozpuściłam serki topione i ostudziłam.
Na oleju z pomidorów lekko zrumieniłam mąkę, podlałam zimnym bulionu i cały czas mieszając zagotowałam sos.
Ilość bulionu zależy od tego jak bardzo chcemy gęsty sos:)
Na końcu dodałam pomidory suszone i nasturcję, włożyłam pulpeciki i dusiłam wszystko razem przez około 20 minut na bardzo małym ogni.
Na samym końcu doprawiłam solą ostrożnie)i pieprzem.
Porady
Pulpecików nie musimy obsmażać, ale tak przygotowane pulpeciki są smaczniejsze ,a cały smak zostaje zamknięty w środku.
Komentarze