Pulpeciki w sosie warzywnym

0 (0 ocen)

Pulpety nigdy się nie znudzą, można je przygotowywać na różne sposoby.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    2 ząbki czosnku
    por-biała część
    2 marchewki
    300 ml passaty pomidorowej
    1-2 łyżki śmietany 18%
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    papryka ostra i słodka

Pulpeciki w sosie warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki w warzywnym sosie-krok I 1. Pora dokładnie umyć i białą część pokroić w półplasterki.
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić pora.
  • Pulpeciki w sosie warzywnym-krok II 2. Marchew oczyścić i zetrzeć na grubej tartce, dołożyć na patelnię, smażyć chwilę. Zalać passatą i dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
  • Pulpeciki-krok III 3. Do mięsa dodać jajko, bułkę, czosnek, sól i pieprz. Wyrobić dokładnie farsz i uformować małe pulpeciki.
  • Pulpeciki-krok IV 4. Obsmażyć je na oleju na rumiano ze wszystkich stron.
  • Pulpeciki-krok V 5. Przełożyć do warzyw i dusić razem jeszcze 10 minut.
    Doprawić do smaku przyprawami, na koniec dodać śmietanę.
    Podawać z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy