Pulpeciki w sosie pomidorowym

5 (173 ocen)

  • 20 min

Szybki i prosty przepis na dobry obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • 0,7 kg łopatki
    1 cebula
    nać pietruszki
    3 ząbki czosnku
    3 jajka
    0,5 l bulionu
    1 przecier pomidorowy
    200 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka mąki
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    vegetta
    cukier
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę myjemy, mielimy, dajemy do miski. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, nać pietruszki siekamy, ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę dodajemy do mięsa. Dodajemy jajka i przyprawiamy mięso solą, pieprzem, vegettą, papryką do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Ręce zwilżamy wodą i formujemy małe pulpeciki. Bulion zagotowujemy dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku. Do gotującego się bulionu wrzucamy pulpeciki i gotujemy do miękkości. Zabielamy śmietaną i gotujemy. Do szklanki dajemy łyżeczkę mąki i troszkę zimnej wody dobrze mieszamy i wlewamy do pulpecików. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować