Pulpeciki w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

A może ma ktoś ochotę na pulpeciki w sosie pomidorowym? Polecam moje, malutkie kuleczki mięsne.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
    bułka pszenna mała
    1/2 szklanki mleka
    sól, pieprz, szałwia, tymianek, gorczyca, czosnek
    mała cebula
    jajko
    olej do smażenia
    bułka tarta

    sos pomidorowy: 200 ml przecieru pomidorowego, 100 ml śmietanki 30%, sól, pieprz

    makaron tagiatelle
    ogórki kiszone
    ocet balsamiczny truflowy



Pulpeciki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć, wystudzić.
    Do miski wlać mleko i moczyć bułkę, następnie odsączyć z mleka, dodać mięso, jajko, przyprawy. Wszystko wyrobić ręką.
    Formować kulki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Dodać do mięsnych kuleczek przecier wymieszany ze śmietanką. Zagotować wszystko razem, mieszając.
    Podawać z ugotowanym makaronem al dente i kiszonymi ogórkami. Polać octem balsamicznym truflowym.

Komentarze

Podobne przepisy