Pulpeciki w sosie pomidorowo-kokosowym

4.5 (155 ocen)

  • 45 min

aromatyczna podróż pomiędzy Azją a Indiamii

  • 45 min

Składniki:

  • Na pulpeciki potrzebujemy:
    Pół kg dowolnego mięsa mielonego (unikamy tutaj tylko mięsa indyczego)
    ½ papryczki chilli
    ½ łyżeczki soli i pieprzu
    ½ posiekanej w kostkę cebuli
    1 cm startego imbiru
    1/3 łyżeczki cynamonu
    1 jajko

    Na sos pomidorowo-kokosowy potrzebujemy:
    250 ml mleka kokosowego
    500 ml przecieru pomidorowego (polecam ten z lidla)
    ½ papryczki chilli
    1 cebula pokrojona w drobna kostkę
    2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
    1 cm startego imbiru
    Po jednej łyżce sosu sojowego ciemnego i jasnego
    kolendra
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki w sosie pomidorowo-kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki 1. Wszystkie składniki na pulpeciki mieszamy i wyrabiamy mięso jak na kotlety mielone. Lekko zwilżonymi rękami formuje pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki po 3 minuty z każdej strony. Ściągamy z patelni odstawiamy.
    Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, chilli i imbirem, aż nasze składniki zmiękną i ładnie się zarumienią ale uważajmy żeby się nie przypaliły. Do naszych przypraw dodajemy przecier pomidorowy i mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy sos zacznie się gotować wkładamy do niego pulpeciki, przykręcamy palnik, przykrywamy sos i pozwalamy się mu dusić przez około 30 minut. Po tym czasie sos powinien się lekko zredukować, dosalamy do smaku jeśli jest taka potrzeba.
    Pulpeciki posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ryżem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować