Pulpeciki w sosie pieczarkowo-porowym

4.5 (181 ocen)

pulpeciki w formie zapiekanki

Składniki:

  • Pulpeciki:
    30 dag mięsa mielonego
    1 kromka czerstwego chleba
    1 jajko
    bułka tarta
    przyprawa do mięsa mielonego
    sól, pieprz
    papryka ostra w proszku

    250 g makaronu rurki
    15 dag pieczarek
    1por (biała część)
    1 cebula

    Sos:
    ok.150 ml śmietany 18%
    1/2 szkl. wody
    zioła prowansalskie
    natka pietruszki

    Dodatkowo:
    żółty ser
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Pulpeciki w sosie pieczarkowo-porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente.
    Pulpeciki:
    z podanych składników zrobić małe pulpeciki, obtoczyć w bułce tartej, obsmażyć na oleju. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Pieczarki obrać, pokroić wg uznania. Cebulę i pora pokroić w kostkę- podsmażyć razem z pieczarkami na oleju po pulpecikach, przyprawić papryką w proszku, dodać posiekaną natkę pietruszki. Śmietankę wymieszać z wodą, dodać do warzyw- zagotować.
    Wymieszać powstały sos z makaronem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, poukładać pulpeciki, posypać startym żółtym serem. Zapiekać 20 min. w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pulpeciki

To może cię zainteresować