Pulpeciki w sosie koperkowym

4.47 (204 ocen)

Wspaniałe! Delikatne, skąpane w aromatycznym, koperkowym sosie.Podaję je z młodymi ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach i surówką z karotki.

Składniki:

  • Pulpeciki:
    - 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
    - 2 łyżki posiekanego koperku,
    - 2 łyżki kaszy manny,
    - 1 jajko,
    - sól, pieprz.
    Sos:
    - pęczek koperku,
    - 0,5 l domowego bulionu (może być warzywny),
    - łyżka masła,
    - 3 łyżki śmietany,
    - łyżeczka świeżego soku z cytryny,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.47 (204 ocen)

Pulpeciki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wyrabiamy z jajkiem, kaszą manną i posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Zwilżonymi dłońmi, formujemy z masy okrągłe pulpeciki.
  • 2. Bulion zagotowujemy, wkładamy pulpety i gotujemy 15 minut.
    Pulpety wyjmujemy, bulion zachowujemy. Koperek myjemy i drobno siekamy.
    W drugim garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wsypujemy posiekany koperek i przesmażamy przez ok. 2 minuty, zalewamy bulionem pozostałym z gotowania pulpetów.
    2 łyżki wywaru mieszamy ze śmietaną, resztę zagotowujemy i wlewamy rozrobioną śmietanę.
    Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • 3. Do gotującego się sosu wkładamy ugotowane pulpety i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.

    Pulpety najsmaczniejsze są młodymi ziemniakami z wody albo ryżem i sezonową surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować