Pulpeciki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wyrabiamy z jajkiem, kaszą manną i posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zwilżonymi dłońmi, formujemy z masy okrągłe pulpeciki.
2.Bulion zagotowujemy, wkładamy pulpety i gotujemy 15 minut.
Pulpety wyjmujemy, bulion zachowujemy. Koperek myjemy i drobno siekamy.
W drugim garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wsypujemy posiekany koperek i przesmażamy przez ok. 2 minuty, zalewamy bulionem pozostałym z gotowania pulpetów.
2 łyżki wywaru mieszamy ze śmietaną, resztę zagotowujemy i wlewamy rozrobioną śmietanę.
Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
3.Do gotującego się sosu wkładamy ugotowane pulpety i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
Pulpety najsmaczniejsze są młodymi ziemniakami z wody albo ryżem i sezonową surówką.
Komentarze