Pulpeciki w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne i szybkie danie na obiad. Można je podać z makaronem lub młodymi ziemniaczkami.

  • 40 min

Składniki:

  • Pulpeciki:
    1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
    mała cebula
    2 ząbki czosnku
    kajzerka
    jajko
    bułka tarta
    sól, pieprz, majeranek

    olej

    Sos chrzanowy:
    1,5szkl wody
    szczypta przyprawy do zup
    2 czubate łyżki chrzanu tartego
    sól, pieprz
    ząbek czosnku
    1 łyżka mąki

Pulpeciki w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpeciki: Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Czosnek przepuścić przez praskę. W misce dokładnie połączyć wszystkie składniki. Formować niewielkie kulki i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rumiano.
  • 2. Sos chrzanowy: Wodę zagotować z przyprawą do zup. dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić i chwilę gotować. W niewielkiej ilości wody rozprowadzić mąkę i wlać do sosu. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia.

Porady

Sos można przygotować na bulionie, wtedy można pominąć już przyprawę do zupy.

Komentarze

Podobne przepisy