Pulpeciki w sosie chlebowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso połączyć z bułką tartą, jajkiem oraz utartą cebulą, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
Uformować wilgotnymi dłońmi małe pulpeciki.
2.W rondelku zagotować 2,5 szklanki wody z zielem i liściem laurowym.
Dołożyć utartą na wiórki marchewkę, dołożyć pulpety i chleb, lekko posolić. Gotować pod przykryciem,na małym ogniu 15 minut.
Pulpety oraz listek i ziele wyjąć, sos zmiksować, doprawić na ostro imbirem, pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt rzadki zaciągnąć mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody, zabielić śmietaną.
Pulpety włożyć do gorącego sosu.
Podawać z dowolną kaszą lub ziemniakami i surówką.
Komentarze