Pulpeciki w sosie chlebowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Do zagęszczenia sosu użyłam chleba i tartej marchewki, jest to sposób aby ją przemycić w potrawie.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
    1 jajko
    1 mała cebula
    2 łyżki bułki tartej
    sól,pieprz
    duża piętka czerstwego chleba
    1 średnia marchewka
    opcjonalnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka śmietany
    imbir sproszkowany
    liść laurowy
    3-4 kulki ziela angielskiego

Pulpeciki w sosie chlebowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso połączyć z bułką tartą, jajkiem oraz utartą cebulą, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
    Uformować wilgotnymi dłońmi małe pulpeciki.
  • 2. W rondelku zagotować 2,5 szklanki wody z zielem i liściem laurowym.
    Dołożyć utartą na wiórki marchewkę, dołożyć pulpety i chleb, lekko posolić. Gotować pod przykryciem,na małym ogniu 15 minut.
    Pulpety oraz listek i ziele wyjąć, sos zmiksować, doprawić na ostro imbirem, pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt rzadki zaciągnąć mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody, zabielić śmietaną.
    Pulpety włożyć do gorącego sosu.
    Podawać z dowolną kaszą lub ziemniakami i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy