Pulpeciki w sosie

5 (192 ocen)

  • 20 min

Te pulpeciki to proste i smaczne danie. Doskonałe jako dodatek do ziemniaków, makaronu, ryżu i kaszy. Polecam.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki :

    50 dag mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
    1 jajko
    1 - 2 łyżki bułki tartej
    1 duża marchew
    po kawałku pietruszki i selera
    1/2 czerwonej cebuli
    1/2 pomidora
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka pasty pomidorowej
    mała śmietana 12 %
    1 czubata łyżka mąki
    liść laurowy, 5 ziarenek angielskiego ziela
    sól, pieprz, papryka mielona, jarzynka
    trochę posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki w sosie 1. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pomidora (obrać ze skórki) pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko wsypać do średniego garnka. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wrzucić liść laurowy, angielskie ziele, posolić. Garnek zalać do połowy zimną wodą. Gotować na średnim ogniu przez 10 - 15 minut. Mięso wymieszać z jajkiem, natką pietruszki (trochę pietruszki zostawić), bułką tartą i przyprawami. Formować pulpeciki i wrzucać na gotujący wywar. Dodać pastę pomidorową. Mąkę rozmieszać w kubeczku z małą ilością zimnej wody, dolać śmietanę i dokładnie wymieszać. Wlać do garnka, wsypać przyprawy i pozostałą natkę pietruszki. Gotować przez chwilę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować