Pulpeciki w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pomidora (obrać ze skórki) pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko wsypać do średniego garnka. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wrzucić liść laurowy, angielskie ziele, posolić. Garnek zalać do połowy zimną wodą. Gotować na średnim ogniu przez 10 - 15 minut. Mięso wymieszać z jajkiem, natką pietruszki (trochę pietruszki zostawić), bułką tartą i przyprawami. Formować pulpeciki i wrzucać na gotujący wywar. Dodać pastę pomidorową. Mąkę rozmieszać w kubeczku z małą ilością zimnej wody, dolać śmietanę i dokładnie wymieszać. Wlać do garnka, wsypać przyprawy i pozostałą natkę pietruszki. Gotować przez chwilę.
Komentarze