Pulpeciki w sosie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczne jako dodatek do obiadu.

  • 40 min

Składniki:

  • masa na klopsiki

    łopatka mielona 40 dag
    chleb 1-2 kromki
    bułka tarta 1 łyżka
    cebula 1/2 szt
    jajko 1 mała szt
    sól
    pieprz

    na sos

    marchew 2 szt
    natka pietruszki 1/2 pęczka
    pieczarki 5-6 szt
    cebula 1/4 szt
    śmietana 2-3 łyżki
    mąka
    sól
    pieprz
    masło

Pulpeciki w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb zamoczyć w wodzie albo mleku odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko dodać drobno pokrojoną cebulę i tartą bułkę. Doprawić dość mocno do smaku. Marchew pokroić w słupki i zalać wodą 1- 1,5 litra postawić do gotowania.
    Obrane i pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle razem z pokrojoną cebulą i dodać do marchwi. Posolić.
    Z masy mięsnej przygotowywać pulpeciki, obtaczać w mące i wrzucać do gotującej się marchwi. Gotować ok 5 min. Dodać pokrojoną natkę pietruszki, sos troszkę zagęścić mąką i dodać śmietanę.
    Można doprawić kostką rosołową.

Komentarze

Podobne przepisy