Pulpeciki w serowej skorupce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

  • 30 min

Składniki:

  • Pulpety:
    500 g mięsa mielonego
    200 g pieczarek
    ser żółty w plastrach
    jajko
    sól
    pieprz
    bułka tarta
    Sos:
    dwie papryki
    przyprawy wedle uznania

Pulpeciki w serowej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy pieczarki w drobna kosteczkę. Mieszamy mięso mielone z pieczarkami, dodajemy jajko, sól , pieprz i odrobinę bułki tartej. Formujemy z mięsa pulpeciki średniej wielkości.
  • 2. Na uformowane pulpeciki nakładamy po jednym plastrze żółtego sera, przymocowując go do mięsa za pomocą wykałaczki.
  • 3. Następnie kroimy paprykę w kosteczkę i dusimy w garnku na małym ogniu. Dodajemy do smaku przyprawy wedle uznania i mąkę do zagęszczenia sosu.
  • 4. Wykładamy pulpeciki do naczynia żaroodpornego, lub na blaszkę i zalewamy je sosem. Wsadzamy potrawę do piekarnika i pieczemy ok. godziny w 200 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy