Pulpeciki w pysznym sosie

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Do tego dania mam szczególny sentyment,gdyż było serwowane na moich poprawinach.Warto spróbować.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
    ● 1/2 szkl. bułki tartej
    ● 2 jajka
    ● 2 ząbki czosnku
    ● sól
    ● pieprz
    ● mąka
    ● przyprawa do gyrosa
    ● olej do smażenia.
    Sos: 50 dag pieczarek
    ● duża cebula
    ● 15 dag szynki
    ● 2 kiszone ogórki
    ● 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
    ● 1-2 łyżki mąki
    ● ok. 2 łyżek sosu sojowego
    ● sól
    ● przyprawa uniwersalna
    ● pieprz
    ● słodka i ostra papryka mielona
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki w pysznym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę zalewamy niewielką
    ilością letniej wody. Dodajemy do mięsa. Mieszamy i wyrabiamy
    z jajkami, roztartym czosnkiem
    i przyprawami. Formujemy
    pulpeciki, obtaczamy w mące
    i smażymy na gorącym oleju.
  • 2. Cebulę kroimy w półplasterki,
    dusimy, oprószamy łyżeczką
    przyprawy uniwersalnej. Dodajemy pokrojone
    w plasterki pieczarki, podsmażamy.
    Przekładamy do garnka.
  • 3. Szynkę kroimy w paski, przesmażamy,
    dodajemy do pieczarek.
    Wlewamy ok. litra wody
    i zagotowujemy.
  • 4. Dodajemy pokrojone w paski
    ogórki i przecier. Doprawiamy
    przyprawami i sosem sojowym.
    Sos zagęszczamy mąką wymieszaną
    z niewielką ilością wody
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować