Pulpeciki w cukiniowym sosie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Choć cukinia jest przez cały rok najlepiej mi smakuje w sezonie.

  • 40 min

Składniki:

  • sól do smaku
    pieprz do smaku
    olej do smażenia

    Na pulpety

    mięso mielone 40 dag
    jajko 1 sztuka
    kasza manna 2 łyżki
    cebula 1/4 sztuki

    Na sos

    pieczarki 10 sztuk
    kostka rosołowa 1 sztuka
    cukinia 1 sztuka
    cebula 2 sztuki
    koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki

Pulpeciki w cukiniowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodać kasze mannę i pokrojoną cebulę.
    Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem, zarobić masę.

    Cukinię obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka.

    Na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać cebulę i pieczarki, chwilę przesmażyć.

    Z masy mięsnej formować niewielkie pulpeciki i gotować w małej ilości wody z dodatkiem kostki rosołowej.

    Dodać przygotowaną cukinię i pieczarki z cebulą. Oprószyć solą. Chwilę dusić, dodać koncentrat pomidorowy.
    Dusić do miękkości cukinii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy