pulpeciki pod serową pierzynką

4.5 (142 ocen)

tradycyjny smak pulpetów w nowej postaci

Składniki:

  • pulpeciki: 500 g mielonego mięsa, 1 duża cebula, 2 czerstwe bułki, 1 jajko, przyprawy
    przecier pomidorowy (cały kartonik)
    makaron
    ser Gouda (20 dag)
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Ser

Pulpeciki pod serową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso włożyć do miski, wbić jajko, dodać rozmoczone wcześniej w wodzie bułki, przyprawić. Cebulę posiekać lub zetrzeć na małych oczkach, dodać do mięsa, całość zamieszać. Z powstałej masy formować małe pulpeciki, smażyć je z każdej strony na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Po chwili wlać do pulpecików przecier pomidorowy, gotować tak pod przykryciem kilka minut. W tym czasie wstawiamy do gotowania makaron.
  • 2. Pulpeciki z sosem przełożyć do innego naczynia, a do patelni z resztką sosu wsypać warstwę ugotowanego makaronu, następnie warstwę pulpecików, znów makaronu i pulpecików. Danie posypać potartym na grubych oczkach serem i zapiekać pod przykryciem , na małym ogniu ok 1 min.

Porady

zamiast zapiekać na patelni, można to zrobić w piekarniku, wkładając warstwowo do naczynia żaroodpornego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować