Pulpeciki pod serową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso włożyć do miski, wbić jajko, dodać rozmoczone wcześniej w wodzie bułki, przyprawić. Cebulę posiekać lub zetrzeć na małych oczkach, dodać do mięsa, całość zamieszać. Z powstałej masy formować małe pulpeciki, smażyć je z każdej strony na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Po chwili wlać do pulpecików przecier pomidorowy, gotować tak pod przykryciem kilka minut. W tym czasie wstawiamy do gotowania makaron.
2.Pulpeciki z sosem przełożyć do innego naczynia, a do patelni z resztką sosu wsypać warstwę ugotowanego makaronu, następnie warstwę pulpecików, znów makaronu i pulpecików. Danie posypać potartym na grubych oczkach serem i zapiekać pod przykryciem , na małym ogniu ok 1 min.
Porady
zamiast zapiekać na patelni, można to zrobić w piekarniku, wkładając warstwowo do naczynia żaroodpornego.
Komentarze