Pulled pork - wieprzowina szarpana

5 (1 ocen)

  • 34 godz.

Drobno poszarpane mięso wieprzowe jest dosłownie przesiąknięte przyprawami, a to za sprawą 24-godzinnego marynowania i dłuuugiego pieczenia. Przepis znalazłam na stronie 'http://smakmojegodomu.blox.pl/2015/03/Pulled-pork.htm'. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, jednak wymaga cierpliwości ;)

  • 34 godz.

Składniki:

  • 1 1/2 kg łopatki wieprzowej dobrej jakości
    4 łyżki oleju
    3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
    1 1/4 łyżki soli
    3 łyżki papryki słodkiej
    2 łyżeczki papryki ostrej

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 H
    CZAS MARYNOWANIA: 24 H
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulled pork - wieprzowina szarpana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W szklance łączymy olej, czosnek, sól, paprykę słodką i ostrą. Taką mieszanką bardzo dokładnie nacieramy mięso. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i owijamy szczelnie folią aluminiową kilkakrotnie błyszczącą stroną do środka. W tym momencie żegnamy się z mięskiem, bo nie zobaczymy go już aż do obiadu/kolacji dzień później ;) Wkładamy do lodówki na 24 godziny.
  • 2. Mięso wyciągamy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Jeszcze raz sprawdzamy, czy jest szczelnie zawinięte. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pieczemy 10 godzin (tak, 10 :))
  • 3. Mięso wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie zdejmujemy folię i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mięso delikatnie wyciągamy na talerz i rwiemy widelcem na małe kawałki. Podajemy w formie obiadu z ziemniakami lub na kanapkach. Smacznego! :)

Porady

Niewykorzystane mięso możemy przełożyć do słoików i zalać powstałym sosem, po wystygnięciu sos zamieni się w pyszną galaretkę :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować