Pulchniutkie pierniczki z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku podgrzewamy miód z margaryną lub masłem, mieszamy na malutkim gazie do rozpuszczenia tłuszczu i połączenia składników, zestawiamy z ognia i od razu wsypujemy przyprawę do pierników, mieszamy energicznie by nie pozostały grudki.
Na malutkiej patelni mieszamy wodę z cukrem, włączamy gaz (mały) i podgrzewamy dopóki masa nie zgęstnieje i lekko nie zbrązowieje.
Kiedy to się stanie, jednym ruchem wlewamy karmel do jeszcze gorącej(!) masy piernikowej i energicznie mieszamy. Miksturę studzimy często mieszając, aby na dnie nie zrobił się zastały osad.
3 żółtka miksujemy z cukrem na najszybszych obrotach do uzyskania jasnej piany, potem wlewamy śmietanę i krótko miksujemy, tym razem na średnich obrotach.
3 białka ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy z solą, sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy mieszankę piernikową, powiększamy zagłębienie i wlewamy ostrożnie pianę z żółtek oraz pianę z białek, zagniatamy ciasto (może zostać lekko klejące).
Ciasto wkładamy do omączonej miski, wierzch posypujemy mąką i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
UWAGA: Ciasto najlepiej wyjąć około 2 - 3 godzin z lodówki przed wałkowaniem by się ogrzało i nabrało miękkości.
Następnie ciasto dzielimy na 4 - 6 części lub nawet więcej, gdyż łatwiej będzie nam się ugniatało i wałkowało niewielkie kawałki.
Każdą z nich przed wałkowaniem ugniatamy ciepłymi dłońmi by się zrobiła bardziej elastyczna, a potem wałkujemy na grubość około 0,7 mm, wykrawamy pierniczki (praktycznie nie podsypywałam blatu, pierniczki odlepiały się nie tracąc swojego kształtu).
Pierniczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia w około 2 cm odstępach (urosną).
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 8 minut (ważne), nie dłużej, gdyż pierniczki będą dłużej miękły(funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Komentarze