Przygotujmy je zimą, gdy mamy ochotę na jagody bądź latem, kiedy jagód mamy dostatek. To idealna propozycja na śniadanie, podwieczorek, a nawet obiad na słodko, nie tylko dzieciaki będą zadowolone, polecam
Składniki:
7 łyżek jagód mrożonych bądź świeżych,
1 jajko,
3 łyżki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 szklanki mąki,
1 szklanka mleka,
Olej do smażenia,
Cukier puder do oprószenia
Pulchne racuszki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i miksujemy aż do uzyskania puszystej, białej masy. Wówczas dodajemy mleko, proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy aż składniki się połączą (ciasto będzie bardzo gęste). Dodajemy jagody i już łyżką delikatnie mieszamy je z ciastem. Jagody mrożone dodajemy bez rozmrażania. Rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta. Smażymy racuszki na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy na ciepło lub zimno, posypane cukrem pudrem.
Życzę smacznego :)
Komentarze