Pulchne racuszki z jagodami

4.41 (170 ocen)

Przygotujmy je zimą, gdy mamy ochotę na jagody bądź latem, kiedy jagód mamy dostatek. To idealna propozycja na śniadanie, podwieczorek, a nawet obiad na słodko, nie tylko dzieciaki będą zadowolone, polecam

Składniki:

  • 7 łyżek jagód mrożonych bądź świeżych,
    1 jajko,
    3 łyżki cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 szklanki mąki,
    1 szklanka mleka,
    Olej do smażenia,
    Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.41 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Naleśniki

Pulchne racuszki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i miksujemy aż do uzyskania puszystej, białej masy. Wówczas dodajemy mleko, proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy aż składniki się połączą (ciasto będzie bardzo gęste). Dodajemy jagody i już łyżką delikatnie mieszamy je z ciastem. Jagody mrożone dodajemy bez rozmrażania. Rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta. Smażymy racuszki na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy na ciepło lub zimno, posypane cukrem pudrem.
    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować