Pulchne parowańce lekko jagodowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Miałam ochote na parowańce , wzbogaciłam je niewielka iloscia jagód-wyszły przepyszne! Mam zamrozone spore zapasy jagód w zamrazarce wiec bez problemu moge je wykorzystywac o kazdej porze roku -tak tez dziś zrobiłam!!parowace jagodowe sa smaczne i sycąće!Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    6 szklanek mąki pszennej
    szczypta soli
    1\2 litra mleka
    1 szklanka cukru
    drozdze
    3 jajka
    4 łyżek oleju

    Na nadzienie:
    500 ml jagód
    cukier do smaku
    ewentualnie łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pulchne parowańce lekko jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę i szczyptę soli. W rondelku podgrzeć mleko , wsypać cukier, wkruszyć drożdże, wbić jajka. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką i od razu wlać do miski z mąką a nastepnie zagnieść. Gdy skladniki się połączą dodać trzy łyżki oleju i ugniataćjeszcze chwile.
    . Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia -
    Jagody rozgnieśc i wymieszać z niewielka iloscia cukru i ewentualnie mąki.
    Gdy ciasto już ładnie wyrośnie, odrywać nieiwelkie kawałki. kłaść gdziemniegdzie na całosci nadzenie , sklejać i formować kulki. Układać na oprószonej mąką stolnicy.

    Kluski parować przez około 10 minut.
    Leko przestudzone parowańce podawać lekko posypane cukrem pudrem.

Porady

powstaje około 20- 22 parowańce Porada jak paruje kluski: do sporego garnka nalewam do połowy wody, przykrywam gazą i obwiązuję gumką. Gazę smaruję delikatnie masłem i gdy woda się zagotuje, układam na nią kluski i przykrywam je blaszana misa. czas parowania około 10 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować