Pulao z dorszem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tym razem będziemy zajadać Pulao - potrawę indyjską, która jest coraz bardziej popularna w Europie.Jest to hinduska wersja potrawy znanej jako risotto, a także pilawu.Przyrządza się ją najczęściej na sposób wegetariański.

  • 30 min

Składniki:



  • SKŁADNIKI:

    * ryż ( basmati ) - 200 g

    * filet z dorsza - 2 szt

    * klarowane masło / ghi - 2 łyżki

    * kardamon - 3 szt

    * pieprz ziarnisty - 3 ziarenka

    * sól - 1 łyżeczka

    * szafran - 0,5 łyżeczki

    * woda - 500 ml

    * rodzynki - 1 garstka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Pilaw

Pulao z dorszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Rybę kroimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem.

    Na grubej patelni roztapiamy masło, dodajemy kardamon oraz pieprz - przesmażamy.

    Ddajemy opłukany ryż i smażymy ok. 2 minuty.

    Dodajemy sól , szafran , zalewamy wodą, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy do całkowitego odparowania wody.

    Po ok. 10 minutach dodajemy kawałki ryby, ponownie przykrywamy i kontynuujemy duszenie.

    Posypujemy rodzynkami , delikatnie mieszamy i podajemy gorące!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować