PUFFED PANCAKE

0 (0 ocen)

  • 5 min

Smaczne połączenie naleśnika z plackiem, omletem i pizzą! Bardzo syte danie, więc z powodzeniem może stanowić obiad lub kolację.

  • 5 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 szklanki mleka (może być też kefir)
    3 jajka
    1/2 łyżeczki sody
    6 plasterków bekonu (może być też szynka), przysmażonych na patelni
    cukinia (pokrojona w cieniutkie plasterki)
    2 większe pomidory (pokrojone na mniejsze kawałeczki, bez miąższu)
    5 plasterków sera
    zioła prowansalskie
    suszona bazylia
    sól, pieprz

Puffed pancake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puffed pancake. 1. Jajka ubijamy, dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z sodą i dokładnie miksujemy.

    Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką.

    Wylewamy ciasto i układamy podsmażony bekon lub szynkę, następnie plasterki cukinii, posypujemy solą i ziołami, wykładamy pomidorki, solimy. Na to kładziemy plasterki sera i posypujemy bazylią.

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika (175 st.) i pieczemy ok. 30 minut aż się przyrumieni.

    Można podawać z ketchupem.

    Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy