Pudding ryżowo-pomarańczowy z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, wsypać ryż i cukry oraz skórkę otarta z pomarańczy, wymieszać. Wlać 3-4 łyżki wody i gdy ta odparuje dolewać po trochę mleka i gotować cały czas mieszając. Gdy ryż wchłonie mleko, dolewać znów trochę mleka do czasu aż ryż wchłonie całe mleko i będzie gęsty i miękki. Ostudzić.
2.Jajka roztrzepać i wymieszać z ryżem. Masę wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą okrągłą formę. Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu lekko lub całkowicie ostudzić, to zależy czy chcemy zjeść na ciepło lub na zimno.
3.Odkrawać zgrabne kawałki i udekorować cząstkami pomarańczy i sokiem malinowym.
Porady
Pudding smakuje równie dobrze z bitą śmietaną i innymi sezonowymi owocami.
Komentarze