Pudding ryżowo-pomarańczowy z sosem malinowym

0 (0 ocen)

Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 30 dag ryżu
    1/4 kostki masła
    1 łyżka c. waniliowego
    4 łyżki cukru
    1 pomarańcza
    1l mleka
    2 jajka
    masło+bułka tarta do formy

    sos lub sok malinowy

Pudding ryżowo-pomarańczowy z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić masło, wsypać ryż i cukry oraz skórkę otarta z pomarańczy, wymieszać. Wlać 3-4 łyżki wody i gdy ta odparuje dolewać po trochę mleka i gotować cały czas mieszając. Gdy ryż wchłonie mleko, dolewać znów trochę mleka do czasu aż ryż wchłonie całe mleko i będzie gęsty i miękki. Ostudzić.
  • 2. Jajka roztrzepać i wymieszać z ryżem. Masę wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą okrągłą formę. Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu lekko lub całkowicie ostudzić, to zależy czy chcemy zjeść na ciepło lub na zimno.
  • 3. Odkrawać zgrabne kawałki i udekorować cząstkami pomarańczy i sokiem malinowym.

Porady

Pudding smakuje równie dobrze z bitą śmietaną i innymi sezonowymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy