Pudding jagodowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Coś pysznego. Chałka przesiąknięta masą jajeczną w połączeniu z jagodami i chrupkim wierchem smakuje rewelacyjnie. Danie polecam na pyszne śniadanie czy deser. Można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Moi domownicy jednak nie wytrzymali i zapiekanka nie zdążyła już ostygnąć:).

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 5 jajek,
    • 250 gram serka mascarpone,
    • 1 szklanka jagód
    Składnik dodatkowy:
    • ¾ chałki (7 grubych kromek),
    Składniki robocze:
    • ¼ szklanki mleka,
    • Cukier waniliowy,
    • Cynamon do posypania
    Dekoracja:
    • 4 kostki białej czekolady,
    • Cukier puder do posypania,
    • Bławatek do dekoracji

Pudding jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojona chałka 1. Chałkę kroimy w grube kwadraty i przekładamy do naczynia żaroodpornego (25 x 17 cm).
  • dodanie jagód 2. Pieczywo posypujemy ¾ szklanką jagód i delikatnie mieszamy, by jagody wymieszać z chałką.
  • gotowe spoiwo 3. W oddzielnej misce umieszczamy jajka, serek, mleko oraz cukier waniliowy. Całość miksujemy.
  • przed pieczeniem 4. Chałkę i owoce zalewamy przygotowaną mieszaniną jajeczną. Na wierzch wykładamy pozostałe owoce. Całość lekko posypujemy cynamonem.
  • po upieczeniu 5. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 30 minut w 180°C. Gotową wyjmujemy i posypujemy czekoladą pokrojoną w wiórka. Gdy czekolada się rozpłynie pudding dekorujemy i podajemy

Porady

Pudding można przygotować także z innymi owocami, np. jabłka, czy truskawki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy