Pudding indyjski

0 (0 ocen)

Indyjski pudding to bardzo aromatyczny i orientalny deser. Specyficznego smaku, aromatu i koloru nadaje mu właśnie szafran.

Składniki:

  • 10 dag ryżu jaśminowego
    2 szkl mleka
    4 łyżki cukru
    4 dag migdałów
    4 dag pistacji
    mała szczypta szafranu
    sok z cytryny do smaku

Pudding indyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wsypać do mleka, dodać cukier oraz szafran i gotować na małym ogniu, często mieszając, aż ryż wchłonie całe mleko. Migdały oraz pistacje drobno posiekać i połowę dodać do już ugotowanego ryżu. Ryż doprawić również do smaku sokiem z cytryny. Całość wymieszać, przełożyć do pucharków, a wierzch deseru posypać resztą posiekanych pistacji i migdałów. Tak przygotowany pudding można podawać na ciepło i na zimno.

Komentarze

Podobne przepisy