Pudding daktylowy w polewie toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Natłuścić masłem cztery formy sufletowe. Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić na 10 minut do nasiąknięcia. Utrzeć masło z cukrem i aromatem waniliowym na gładką, kremową masę. Wbić jajka, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Odcedzić daktyle i zmiksować. Dodać do masy rozgniecionego banana. Masę nałożyć do form tak, by wypełniły je prawie w całości. Umieścić na blasze i wstawić do piekarnika. Piec 20 mniut, aż masa urośnie i stężeje. odstawić na 5 minut do ostygnięcia, po czym poodcinać puddingi od brzegów foremek, poprzykrywać je talerzykami i szybko odwracać, wyjmując w ten sposób z foremek. Aby przyrządzić polewę, połączyć masło, cukier i śmietanę w rondelku i lekko podgrzewać 5 minut, aż nabiora konsystencji gęstego syropu. Polać puddingi tuż przed podaniem.
Porady
Smakołyk ten można podawać samodzielnie lub z dużą gałką lodów waniliowych.
Komentarze