Pudding daktylowy w polewie toffi

0 (0 ocen)

Cóż za kompozycja !

Składniki:

  • 80 g miękkiego masła + do natłuszczenia formy, 100 g posiekanych daktyli bez pestek, 1/2 łyżeczki aomatu waniliowego, 2 jajka, 100 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 rozgniecony banan

    polewa toffi : 80 g brązowego cukru, 50 g masła, 2 łyżki chudej śmietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pudding daktylowy w polewie toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Natłuścić masłem cztery formy sufletowe. Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić na 10 minut do nasiąknięcia. Utrzeć masło z cukrem i aromatem waniliowym na gładką, kremową masę. Wbić jajka, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Odcedzić daktyle i zmiksować. Dodać do masy rozgniecionego banana. Masę nałożyć do form tak, by wypełniły je prawie w całości. Umieścić na blasze i wstawić do piekarnika. Piec 20 mniut, aż masa urośnie i stężeje. odstawić na 5 minut do ostygnięcia, po czym poodcinać puddingi od brzegów foremek, poprzykrywać je talerzykami i szybko odwracać, wyjmując w ten sposób z foremek. Aby przyrządzić polewę, połączyć masło, cukier i śmietanę w rondelku i lekko podgrzewać 5 minut, aż nabiora konsystencji gęstego syropu. Polać puddingi tuż przed podaniem.

Porady

Smakołyk ten można podawać samodzielnie lub z dużą gałką lodów waniliowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować