Pudding chlebowy na słodko

5 (145 ocen)

Przepis wymyśliłam sama inspirując się przepisem Nigelli Lawson.

Składniki:

  • - resztki czerstwego chleba - jakiego macie -tak by przykryło dno formy
    - 2 jajka
    - 2 szklanki śmietany kremówki (30%)
    - 1 szklanka pełnego mleka
    - 2 przejrzałe banany
    - 1 tabliczka czekolady ( u mnie mleczna)
    - 50g cukru brązowego ( ale jak nie macie może być zwykły ) + trochę do posypania wierzchu
    - 100 ml. likieru miętowego
    - 50 ml. pinacolady lub jakiegoś mlecznego likieru
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Pudding chlebowy na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pudding chlebowy na słodko 1. Chleb rwiemy na kawałki. Wrzucamy do formy 24cm lub małej to tarty, czekoladę łamiemy na kosteczki i rozrzucamy na chlebie, banany kroimy w plasterki i wrzucamy do chleba. Całość polewamy likierem miętowym.
  • Pudding chlebowy na słodko 2. Mleko, śmietanę,jajka, pinacolade i 50g cukru mieszamy razem aż rozpuści się cukier.
  • Pudding chlebowy na słodko 3. Całość wylewamy na chleb i lekko dociskamy żeby cały chleb był zamoczony
  • Pudding chlebowy na słodko 4. Całość posypujemy cukrem Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok. 30-40 min. Jemy na ciepło np. z lodami lub owocem granatu i miętą jak w moim przypadku

Porady

Pudding najlepiej smakuje na gorąco , niestety na następny dzień, o ile coś zostanie nie jest już smaczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować