Pudding chlebowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie jest proste, szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych.

Składniki:

  • ● 1 bagietka
    ● 2 szklanki mleka
    ● 1/4 kostki masła
    ● 2/3 szklanki cukru
    ● 3 jajka
    ● 2 płaskie łyżeczki cynamonu
    ● 1/4 łyżeczki gałki muszkatolowej
    ● 1/2 szklanki rodzynek

Pudding chlebowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę mleka podgrzewamy.
    Dodajemy cukier, masło
    i mieszamy do rozpuszczenia.Studzimy. Bagietkę kroimy
    w dużą kostkę. Jajka roztrzepujemy
    widelcem, dodajemy cynamon
    oraz gałkę muszkatołową,
    wlewamy mleko i mieszamy.
  • 2. Do naczynia żaroodpornego
    wkładamy bagietkę
    i zalewamy mlekiem.
    Posypujemy
    sparzonymi
    rodzynkami,
    kładziemy kilka
    wiórków masła.
  • 3. Pieczemy
    w temp. 180 °C
    ok. 45-50 minut.

Porady

Pudding polewamy syropem klonowym. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Notka redakcyjna

PPK_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy