Puchowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

Uwielbiam serniki , a te na zimno szczególnie .... kojarzą mi się z ciepłym latem i słońcem . Ten jest lekki, puszysty i wygląda bajecznie:)

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szkl. mąki
    2/3 szkl. cukru
    4 jajka
    łyżka octu
    łyżeczka proszku do pieczenia.

    Masa I:
    2 szkl. soku pomarańczowego
    2 op. budyniu smietankowego
    2 łyżki cukru

    Masa II:
    2 op. śnieżki
    3/4 szkl. zimnego mleka

    Oraz:
    opakowanie delicji
    czekoladowa polewa
    herbata do nasączenia

Puchowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dokładnie mieszamy budyń na soku 1. 1.Biszkopt :
    Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka wymieszane z octem i proszkiem. Wsypujemy mąkę, mieszamy. Pieczemy ok. 25 minut w 170 °C. Studzimy i nasączamy herbatą.

    2. Budynie gotujemy z cukrem na soku pomarańczowym. Energicznie i cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki. Powstałą masę wylewamy na biszkopt. Na masie (trochę ostudzonej) wykładamy delicje.

    3. Śnieżki ubijamy z mlekiem i wylewamy na poprzednią masę oraz rozłożone delicje. Ozdabiamy polewą czekoladową, tworząc "esy-floresy". Schładzamy.

Porady

Zamiast soku pomaranczowego możemy użyc np soku wisniowego , brzoskwiniowego.

Komentarze

Podobne przepisy