PUCHATY SERNIK

4.92 (174 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg sera białego półtłustego/2 razy zemleć/, nie może być z wiaderka
    7 jajek
    0,5 szklanki oleju
    1 i ¾ szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    1 szklanka smietany 30%
    2 budynie śmietankowe po 40 gram
    Blaszka o wymiarach 22/30 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą/ nie może być mniejsza/
Wystaw ocenę:

4.92 (174 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Puchaty sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PUCHATY SERNIK 1. Żółtka utrzeć dodając stopniowo cukier. Ciągle ucierając dodawać stopniowo ser, potem smietanę, mleko, olej. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie.
    Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać łyżką do masy.
    Przelać do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. ok. 1 godziny.
    Pierwsze 30 minut piekłam na 2 grzałki a następne 30 minut tylko na dolnej grzałce.
    Ciasto jest bardzo pyszne, ale trochę za bardzo wilgotne i dlatego krojąc trzeba podważać łopatką.

Porady

MOŻNA GO UPIEC NA CIEŚCIE KRUCHYM, WTEDY LEPIEJ SIĘ KROI ALE POLECAM, BO BARDZO PYSZNE

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować