1 kg sera białego półtłustego/2 razy zemleć/, nie może być z wiaderka
7 jajek
0,5 szklanki oleju
1 i ¾ szklanki cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka smietany 30%
2 budynie śmietankowe po 40 gram
Blaszka o wymiarach 22/30 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą/ nie może być mniejsza/
Puchaty sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć dodając stopniowo cukier. Ciągle ucierając dodawać stopniowo ser, potem smietanę, mleko, olej. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie.
Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać łyżką do masy.
Przelać do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. ok. 1 godziny.
Pierwsze 30 minut piekłam na 2 grzałki a następne 30 minut tylko na dolnej grzałce.
Ciasto jest bardzo pyszne, ale trochę za bardzo wilgotne i dlatego krojąc trzeba podważać łopatką.
Porady
MOŻNA GO UPIEC NA CIEŚCIE KRUCHYM, WTEDY LEPIEJ SIĘ KROI ALE POLECAM, BO BARDZO PYSZNE
Komentarze