Puchate placuszki z malinami

4.5 (189 ocen)

  • 30 min

Jest sezon na maliny i trzeba z niego korzystać. Jest to pomysł na pyszne słodkie śniadanie, które zadowoli niejednego łasucha. Jedzmy świeże maliny bo mają bardzo dużo witaminy C. Te placuszki to świetny pomysł na zachęcenie dzieci do jedzenia owoców:-)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 szklanki maślanki
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    łyżka cukru
    Dodatkowo:
    maliny według uznania
    miód, syrop klonowy lub dżem (ja użyłam miodu)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki Naleśniki

Puchate placuszki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na placuszki dokładnie razem wymieszać
  • 2. Ciasto nakładać łyżką na patelnię (ok. 2 łyżek na placuszek) i smażyć na wolnym ogniu. Pamiętajmy aby delikatnie je przewracać wtedy zachowają kształt.
  • 3. Na talerz wyłożyć gotowe placuszki posypać malinami i polać miodem lub syropem klonowym

Porady

Do tych placuszków pasują każde sezonowe owoce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować