Pucharki Kawosza

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pucharki to prawdziwa gratka dla wielbicieli aromatycznych i intensywnych deserów. Kawowy krem mascarpone na spodzie z biszkoptów nasączonych kawą i rumem, przełamany frużeliną truskawkową. Wierzch wykańczają kryształki kawowej galaretki. Kto raz spróbuje, na pewno będzie sięgał po niego często.

  • 60 min

Składniki:

  • Na 4 pucharki:

    Spód:
    -8 podłużnych biszkoptów
    -1/2 szklanki mocno zaparzonego espresso
    -1 kieliszek rumu

    Krem:
    -250 g serka mascarpone
    -200 g śmietanki 30%
    -3 łyżeczki delikatnej kawy rozpuszczalnej
    -2,5 łyżki cukru pudru

    Galaretka kawowa:
    -2 łyżki stołowe kawy sypanej
    -300 ml wrzącej wody
    -15 g żelatyny wieprzowej
    -4 łyżeczki cukru

    Dodatkowo:
    -4 łyżki frużeliny truskawkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pucharki kawosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Przygotowujemy galaretkę. Żelatynę i cukier dokładnie mieszamy. Kawę zaparzamy we wrzątku przez minutę, następnie odcedzamy przez sitko i dokładnie mieszamy z żelatyną. Odstawiamy do stężenia.
  • 2 2. W tym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
  • 3 3. Dodajemy mascarpone i kawę rozpuszczalną. Miksujemy na gładką masę.
  • 4 4. Zaparzone i ostudzone espresso mieszamy z rumem. Na spodzie szklanek lub pucharków układamy połamane biszkopty. Delikatnie polewamy kawą.
  • 5 5. Wykładamy połowę kremu mascarpone, wygładzamy. Następnie wykładamy frużelinę truskawkową, wygładzamy. Znów krem mascarpone. Wkładamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, nożem wycinamy kryształki i układamy je na deserze. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować