" Puchar cappuccino "

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszny deser o smaku cappuccino dla wielbicieli kawy!

  • 45 min

Składniki:

  • żelatyna - 2 łyżeczki
    mocna kawa - 125 ml
    cukier waniliowy - 2 łyżeczki
    żółtka - 2 szt.
    cukier - 40 g
    śmietana kremówka 30% - 125 ml


    Do dekoracji:
    - śnieżka ubita ze śmietaną 30%
    - wiórki kokosowe
    - czekoladowe ozdoby

" puchar cappuccino " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cappuccino 1. Żelatynę namaczamy w ok.2 łyżkach wody.(odstawiamy na około 5 minut).

    Do miseczki przekładamy żółtka, wsypujemy cukier i dodajemy 3 łyżki kawy z 125ml.

    Ubijamy mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.

    Resztę kawy przelewamy do rondelka.

    Dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy.

    Do puszystej masy powoli wlewamy gorącą kawę i ciągle ubijamy.

    Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.

    Masę odstawiamy do przestygnięcia i na chwilę wstawiamy do lodówki ( od czasu do czasy trzeba ją zamieszac ).

    Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z tężejącym kremem.

    Przekładamy do pucharków i wstawić do lodówki na ok.2 godziny.


    Smacznego!

Porady

Dekorujemy wg. własnego pomysłu! Ja ubiłam śnieżkę ze śmietaną 30% , a z polewy czekoladowej wykonałam ozdoby.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy