Puch Łabędzia

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto rozpływa się w ustach, jest wyśmienite-tak twierdzi moja rodzina.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka-biszkopt: 6 sztuk
    - mąka ziemniaczana-biszkopt: 0.5 szklanki
    - mąka tortowa-biszkopt: 0.75 szklanki
    - cukier kryształ-biszkopt: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia - czubata łyżeczka-biszkopt: 1 łyżeczka
    - mleko zimne-masa: 2.5 szklanki
    - cukier kryształ-masa: 0.5 szklanki
    - bułka kajzerka(czerstwa)-masa: 2 sztuki
    - margaryna Kasia-masa: 1 sztuka
    - wiórki kokosowe-masa: 10 dekagramów
    - dżem z czarnej porzeczki-masa: 1 szklanka
    - wiórki kokosowe-wierzch: 5 dekagramów
    - margaryna-wiórki: 1 łyżka
    - cukier kryształ-wiórki: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puch łabędzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt-Białko ubijamy na sztywną pianę.Ciągle ubijając dodajemy żółtka i cukier.Delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  • 2. Biszkopt-Ciasto wykładamy do wysmarowanej blachy wylewamy i pieczemy ok.40minut w temp. 170 C.
  • 3. Masa-Bułeczki namoczyć w mleku, po ich rozmoczeniu dodać cukier, 10dag wiórek kokosowych, zagotować i wystudzić.
  • 4. Masa-Margarynę zmiksować i dodać małymi porcjami wystudzoną masę.
  • 5. Biszkopt przekroić na pół.Na spodnią część biszkoptu wyłożyć dżem z czarnej porzeczki.Na dżem wykładamy 0,75 masy.Przykryć drugą część biszkoptu, na wierzch wyłożyć pozostałą masę i uprażone wiórki kokosowe z dodatkiem margaryny i cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (161 ocen)

Puch Łabędzia

4.5 (161 ocen)

Puch Łabędzia

mili18 uczta dla podniebienia 1 godz. 40 min

4.5 (170 ocen)

Cytrynowy puch

To może cię zainteresować