Ciasto ptysiowe :
1 szklanka wody (250 ml)
pół kostki margaryny
1 szklanka+2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
4 jaja L
Farsz :
1 pojedynczy filet z kurczaka ok. 250 g
200 g włoszczyzny krojonej w słupki (może być mrożona)
250 g pieczarek
1 mała śmietana 12% (200 ml)
sól, pieprz
natka pietruszki
olej
Ptysiowy wieniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Wodę z margaryną i solą zagotować, wsypać mąkę, energicznie wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić do wystygnięcia.
Do ostudzonej masy dodawać po jednym jajku, ucierać, aż ciasto zrobi się szkliste.
2.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować kółko wielkości talerzyka.
Przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego wycisnąć ciasto na narysowane kółko.
Z podanej porcji można zrobić trzy takie wieńce.
Upiec je kolejno w temperaturze 220 *C na złoty kolor.
3.Farsz :
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski i obsmażyć na oleju, zdjąć do rondelka.
Na tym samym oleju podsmażyć pieczarki (oczyszczone i pokrojone w plasterki) , a potem włoszczyznę.
Dołożyć warzywa do rondelka z mięsem, podlać odrobiną wody , dodać śmietanę i dusić aż sos zgęstnieje. Doprawiać do smaku solą i pieprzem.
Natkę posiekać.
4.Upieczone wieńce przekroić ostrym nożem w poprzek , dolne części wypełnić farszem, posypać natką, przykryć i gotowe.
spożywać na zimno lub ciepło.
Porady
Dobrym dodatkiem jest barszczyk czerwony lub żurek wielkanocny czysty.
Komentarze