Ptysiowy tort z masą brzoskwiniową i czekoladą.

0 (0 ocen)

W ostateczności można zrobić tort tylko ze śmietaną.

Składniki:

  • Ciasto ptysiowe.

    Składniki.
    250 ml wody
    80 g masła
    200 g mąki
    4 -5 jaj
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa.

    2 jajka
    2 łyżki cukru
    50 ml półwytrawnej sherry
    2 łyżki soku z pomarańczy
    1 puszka brzoskwiń
    2 łyżeczki żelatyny
    500ml śmietany kremówki
    4 łyżki wiórków czekolady, dużych
    16 wisienek kandyzowanych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptysiowy tort z masą brzoskwiniową i czekoladą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ptysiowy tort 1. Wykonanie.
    250ml wody zagotować ze szczyptą soli i 50 g masła. Dodać 150 g mąki i podgrzewać 1 min ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać ,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Dodać jajka i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Masę dobrze utrzeć.
    Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na dno tortownicy o średnicy 24 cm .
    Z pozostałego ciasta wycisnąć małe kulki. Piec 20 min w temp.200 stop.Pozostawić w piecu ,suszyć trochę i wyjąć kiedy będą suche i twarde.
  • tort 2. Żółtka utrzeć z cukrem, sokiem z pomarańczy i sherry.
    Połowę brzoskwiń zmiksować ,dodać do masy żółtkowej ,podgrzać ,dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać dokładnie i ostudzić.
    Śmietanę ubić. Białka (te od żółtek) również ubić .Wszystko połączyć z masą brzoskwiniową.
    Połowę masy wyłożyć na upieczony spód. Wstawić do lodówki na 1 h.
    Brzoskwinie (te pozostawione) pokroić w kostkę i wyłożyć na masę i przykryć resztą masy.
    Na wierzchu ułożyć kulki ptysiowe z niespodzianką w środku, czyli wisienką i posypać suto wiórkami czekolady .
    W ostateczności można zrobić tort tylko ze śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować