To doskonały dodatek do barszczu czerwonego. Jeśli planujemy podać te paszteciki gościom polecam farsz oraz ptysie przygotować wcześniej . Przed podaniem natomiast podgrzać farsz i ciepłym napełnić ptysie.
Ptysiowe paszteciki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wodę i margarynę podgrzewać w garnku do rozpuszczenia tłuszczu. Następnie dodać sól i wsypać mąkę. Zdjąć z ognia, ciągle mieszając pałką, aby zrobiła się taka „kluska” i ciasto by odchodziło od ścianek. Dodać proszek do pieczenia.
Delikatnie przestudzić. Ucierając ciasto pałką dokładać do niego po jednym jajku. Ucierać około 10-15 min.
2.Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać z niego ptysie. Można też ciasto nakładać łyżeczką. Na jednego ptysia przeznaczamy 1 łyżeczkę ciasta. Przy wyciskaniu należy pamiętać o odstępach, gdyż ciasto sporo urośnie.
Ptysie pieczemy około 20 minut w 180°C , do zrumienienia.
Z tej porcji powinno wyjść około 30 sztuk.
Upieczone ptysie przekrawamy na połowę. W środek nakładamy farsz.
3.Farsz: Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Grzyby kroimy w plasterki i dokładamy do cebuli. Smażymy do miękkości doprawiając do smaku. Między czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Gotowe grzyby mieszamy z serem.
Komentarze