Ptysiowe paszteciki z grzybami

4.96 (188 ocen)

To doskonały dodatek do barszczu czerwonego. Jeśli planujemy podać te paszteciki gościom polecam farsz oraz ptysie przygotować wcześniej . Przed podaniem natomiast podgrzać farsz i ciepłym napełnić ptysie.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 szklanka wody,
    - 1 szklanka mąki tortowej,
    - 0,5 kostki margaryny,
    - Szczypta soli,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - 5 jajek
    Farsz:

    - 0,8 kg pieczarek,
    - 0,2 kg grzybów leśnych,
    - 1 cebula,
    - Sól, pieprz,
    - 150-200g sera żółtego,

Wystaw ocenę:

4.96 (188 ocen)

Zobacz również:

Ptysie Przystawki Przekąski Ser

Ptysiowe paszteciki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wodę i margarynę podgrzewać w garnku do rozpuszczenia tłuszczu. Następnie dodać sól i wsypać mąkę. Zdjąć z ognia, ciągle mieszając pałką, aby zrobiła się taka „kluska” i ciasto by odchodziło od ścianek. Dodać proszek do pieczenia.
    Delikatnie przestudzić. Ucierając ciasto pałką dokładać do niego po jednym jajku. Ucierać około 10-15 min.
  • 2. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać z niego ptysie. Można też ciasto nakładać łyżeczką. Na jednego ptysia przeznaczamy 1 łyżeczkę ciasta. Przy wyciskaniu należy pamiętać o odstępach, gdyż ciasto sporo urośnie.
    Ptysie pieczemy około 20 minut w 180°C , do zrumienienia.
    Z tej porcji powinno wyjść około 30 sztuk.

    Upieczone ptysie przekrawamy na połowę. W środek nakładamy farsz.
  • 3. Farsz: Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Grzyby kroimy w plasterki i dokładamy do cebuli. Smażymy do miękkości doprawiając do smaku. Między czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Gotowe grzyby mieszamy z serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować