Ptysiowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować z margaryną i do gotującej dodać mąkę i dobrze roztrzepać.Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku , ciągle ubijając mikserem . Gotową masę kłaść szprycą średnimi kupkami na lekko wysmarowaną blaszkę o wymiarach 40/40 i piec 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.
2.Galaretki rozpuścić każdą osobno w 250 ml gorącej wody odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno, podzielić na 2 części do jednej dodać lekko stężoną galaretkę niebieską , a do drugiej rubinową.
3.Zimne ptysie przekroić na połowę i przy pomocy małej łyżeczki , nakładać krem na jedną połowę a drugą przykryć . Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem.Na chwilę schłodzić.
Komentarze