Ptysiowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Małe pyszności, delikatne , puszyste, rozpływają się w ustach to jeden z ulubionych deserów mojej rodziny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto ptysiowe
    4 jajka
    1/4 litra wody
    130 g mąki
    175 g margaryny +do posmarowania blaszki
    Krem
    400 ml śmietany 30%
    1 galaretka niebieska
    1 galaretka rubinowa
    cukier puder

Ptysiowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z margaryną i do gotującej dodać mąkę i dobrze roztrzepać.Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku , ciągle ubijając mikserem . Gotową masę kłaść szprycą średnimi kupkami na lekko wysmarowaną blaszkę o wymiarach 40/40 i piec 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.
  • 2. Galaretki rozpuścić każdą osobno w 250 ml gorącej wody odstawić do lekkiego stężenia.
    Śmietanę ubić na sztywno, podzielić na 2 części do jednej dodać lekko stężoną galaretkę niebieską , a do drugiej rubinową.



  • 3. Zimne ptysie przekroić na połowę i przy pomocy małej łyżeczki , nakładać krem na jedną połowę a drugą przykryć . Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem.Na chwilę schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy