Ptysie ze szczypiorkiem i tuńczykiem

4.5 (178 ocen)

  • 40 min

Kolejna wariacja na temat farszy do ptysi!

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki
    1 szklanka wody
    125g margaryny
    3 jajka

    Farsz:
    300g sera kanapkowego ze szczypiorkiem
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    40g sera feta
    80g sera żółtego
    1 jajko ugotowane na twardo
    1 żółtko jajka ugotowanego na twardo
    Pęczek szczypiorku
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ptysie ze szczypiorkiem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wodę zagotować z margaryną. Do gotującego się roztworu wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu powstania jednolitego ciasta. Zimne ciasto utrzeć z jajkami. Za pomocą łyżki lub szprycy wyciskać niewielkie ptysie. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 20 – 30 minut. Zimne przekroić na dwie części, na jedną nałożyć łyżkę farszu, przykryć drugą częścią ciasta ptysiowego. Dowolnie udekorować.
  • 2. Farsz: Tuńczyka dokładnie odcisnąć z zalewy. Szczypiorek posiekać drobno. Jajko i żółtko zetrzeć na drobnych oczkach wraz z serem żółtym. Fetę rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Doprawić do smaku.

Porady

gdyby masa okazała się za rzadka, to należy dołożyć jeszcze startego żółtego sera. Wchłonie on nadmiar płynu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować