Ptysie z kremem waniliowym

4.5 (178 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pyszne mięciutkie ptysie, nadziane dużą ilością waniliowego kremu.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO PARZONE (ptysiowe)

    Składniki:
    500 ml wody
    200 g masła
    400 g mąki pszennej
    8 jaj

    KREM:
    1 litr mleka
    250 g cukru
    120 g mąki pszennej typ 450
    6 jajek
    1-2 laski wanilii
    1 kostka masła 82%

    Dodatkowo cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Ptysie z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozpuszczanie masła w wodzie na ciasto parzone 1. .Wodę zagotuj z masłem.
  • Ciasto parzone 2. Dodaj mąkę i mieszaj intensywnie, aby jej nie przypalić. Kiedy powstanie jednolita masa odstaw do ostudzenia.
    Kiedy masa jest zimna, dodawaj po jednym całym jajku i ubijaj przy pomocy miksera do momentu, aż jajko całkowicie wymiesza się z ciastem.
  • Wyciskanie przez szpryce ptysi 3. Na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskaj za pomocą szprycy ptysie.
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 25 minut aż zrobią się złote.
  • krem 4. Krem
    Laskę wanilii przetnij wzdłuż .Wyskrob ziarenka i wrzuć do mleka wraz z laską. Mleko zagotuj.
    Jajka utrzyj z cukrem na gładką, puszystą masę, dodaj mąkę i wymieszaj. Z zagotowanego mleka wyjmij laskę wanilii. Mleko wlej do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj. Przelej do garnka i zagotuj na małym ogniu, ciągle mieszając tak aby nie przypalić. Do gorącej masy dodaj kostkę masła i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Nadziewanie ptysi kremem 5. W każdym ptysiu za pomocą noża zrób dziurkę, i za pomocą szprycy nadziej każdego ptysia.
  • Obsypać cukrem pudrem 6. Gotowe ptysie obsyp obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować