Ptysie z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Wodę zagotuj z masłem.
2.Dodaj mąkę i mieszaj intensywnie, aby jej nie przypalić. Kiedy powstanie jednolita masa odstaw do ostudzenia.
Kiedy masa jest zimna, dodawaj po jednym całym jajku i ubijaj przy pomocy miksera do momentu, aż jajko całkowicie wymiesza się z ciastem.
3.Na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskaj za pomocą szprycy ptysie.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 25 minut aż zrobią się złote.
4.Krem
Laskę wanilii przetnij wzdłuż .Wyskrob ziarenka i wrzuć do mleka wraz z laską. Mleko zagotuj.
Jajka utrzyj z cukrem na gładką, puszystą masę, dodaj mąkę i wymieszaj. Z zagotowanego mleka wyjmij laskę wanilii. Mleko wlej do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj. Przelej do garnka i zagotuj na małym ogniu, ciągle mieszając tak aby nie przypalić. Do gorącej masy dodaj kostkę masła i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
5.W każdym ptysiu za pomocą noża zrób dziurkę, i za pomocą szprycy nadziej każdego ptysia.
Komentarze