Ptysie z kremem budyniowo- śmietankowym

0 (0 ocen)

Szybkie i lekkie danie.

Składniki:

  • 1 szklanka zimnej wody
    ok. 10 dag. margaryny
    1 szklanka mąki
    4- 5 jajek
    szczypta proszku do pieczenia

    Krem:
    300 g śmietanki
    3-4 łyżki cukru pudru
    2 fixy do śmietany
    kilka owoców np. maliny, borówki

    1 budyń waniliowy
    300 ml.mleka

Ptysie z kremem budyniowo- śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla dać wodę, margarynę i zagotować. Dodać mąkę i cały czas gotując ucierać drewnianą łyżką, tak długo, aż masa będzie jednolita. Zdjąć z ognia i do gorącej masy dodawać po 1 jajku dobrze ucierając. Gdy ciasto po 4 jajku jest ciągłe to znaczy, że jest już gotowe i nie trzeba dawać 5 jajka. Na blaszkę posmarowaną tłuszczem kłaść po łyżce ciasta nieduże kopczyki. Piec przez ok. 30 min w temp. 200 st. C. aż ptysie będą rumiane.

  • 2. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fiksami. Schłodzić w lodówce na ok. 0,5 godz. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Ptysie napełniać najpierw budyniem, śmietanką i owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy