Ptysie z kremem budyniowo- śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondla dać wodę, margarynę i zagotować. Dodać mąkę i cały czas gotując ucierać drewnianą łyżką, tak długo, aż masa będzie jednolita. Zdjąć z ognia i do gorącej masy dodawać po 1 jajku dobrze ucierając. Gdy ciasto po 4 jajku jest ciągłe to znaczy, że jest już gotowe i nie trzeba dawać 5 jajka. Na blaszkę posmarowaną tłuszczem kłaść po łyżce ciasta nieduże kopczyki. Piec przez ok. 30 min w temp. 200 st. C. aż ptysie będą rumiane.
2.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fiksami. Schłodzić w lodówce na ok. 0,5 godz. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Ptysie napełniać najpierw budyniem, śmietanką i owocami.
Komentarze