Ptysie z dżemem

0 (0 ocen)

Idealny deser do kawy czy herbaty. Ptysie przyrządzone samemu smakują o niebo lepiej, niż te kupione w piekarni. Dodany w ptysiach dżem z czarnej porzeczki w ciekawy sposób przełamuje słodkość kremu.

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    2 szkl wody
    20dag mąki
    0,5 kostki masła
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki kremu:
    2 łyżki kaszy manny
    1 szkl mleka
    1 szkl cukru pudru
    0,5 kostki masła
    1 jajko
    Cukier waniliowy

    Oraz
    Dżem z czarnej porzeczki
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Przetwory Dżemy

Ptysie z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: zagotować 2 szkl wody, rozpuścić w niej masło. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając dodawać mąkę. Gdy dodamy całą mąkę, ponownie stawiamy garnek z ciastem na małym ogniu. Cały czas mieszamy, gdy ciasto zrobi się szkliste ściągamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. Do zimnego ciasta dodajemy proszek do pieczenia i ucieramy mikserem, dodając po jednym jajku. Blaszkę wykładamy folią do pieczenia i łyżką nakładamy na nią porcje ciasta (można użyć worka cukierniczego i z niego wyciskać ptysie). Miedzy ptysiami należy zostawić spore odstępy, ponieważ urosną. Ptysie pieczemy około 20 minut w 180°C , do zrumienienia. Upieczone ptysie przekrawamy, ostrym nożem, na połowę.
  • 3. Krem: kaszę mannę gotujemy na mleku 12- 15 minut. Ciągle mieszamy, aby się nie przypaliła. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do masła dodajemy na przemian jajko i zimną, gęstą kaszkę. Starannie ucieramy.
  • 4. Przekrojone ptysie smarujemy dżemem, napełniamy kremem i posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować