Ptysie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zgotuj wodę z margaryną, nadepnie dodaj mąkę. Podgrzewaj na małym ogniu przez chwilkę i ciągle miksuj aby nie było grudek a masa powinna odchodzić od garnka..
Wystudź masę. Do wystudzonej masy dodaj kolejno jajka i miksuj na wysokich obrotach przez kilka minut.
2.Taak przygotowane ciasto przełóż do szprycy cukierniczej lub do rękawa cukierniczego.
3.Następnie dużą blaszkę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką.
4.Szprycą wyciskamy okręgi o średnicy około 5 cm, wypełniamy aż do środka robiąc delikatnie czubek na środku. Pozostałe ptysie wyduszamy w odstępach 3 cm od siebie aby się nie zrosły podczas pieczenia.
5.Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20-25 minut.
6.po wystudzeniu ptysie wypełnij ubitą kremówką i posyp cukrem pudrem.
Porady
Ptysie można zrobić z kremem do karpatki,ale myślę ,że z bitą śmietaną są najlepsze.
Komentarze