Ptysie z bitą śmietaną

5 (170 ocen)

dzieci je uwielbiają

Składniki:

  • ciasto ptysiowe około 10-12sztuk :
    1 szklanka wody
    125g margaryny
    5 jaj
    1 szklanka mąki pszennej

    0,5l. Kremówki 30 %
    3 łyżek cukru pudru
    2 śmietan-fixy

    Potrzebna będzie szpryca lub rękaw cukierniczy + tylka z dużą gwiazdkką
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie

Ptysie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zgotuj wodę z margaryną, nadepnie dodaj mąkę. Podgrzewaj na małym ogniu przez chwilkę i ciągle miksuj aby nie było grudek a masa powinna odchodzić od garnka..
    Wystudź masę. Do wystudzonej masy dodaj kolejno jajka i miksuj na wysokich obrotach przez kilka minut.

  • 2. Taak przygotowane ciasto przełóż do szprycy cukierniczej lub do rękawa cukierniczego.
  • 3. Następnie dużą blaszkę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką.
  • 4. Szprycą wyciskamy okręgi o średnicy około 5 cm, wypełniamy aż do środka robiąc delikatnie czubek na środku. Pozostałe ptysie wyduszamy w odstępach 3 cm od siebie aby się nie zrosły podczas pieczenia.
  • 5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20-25 minut.
  • 6. po wystudzeniu ptysie wypełnij ubitą kremówką i posyp cukrem pudrem.

Porady

Ptysie można zrobić z kremem do karpatki,ale myślę ,że z bitą śmietaną są najlepsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować