• Ptysie Z Bita Śmietaną

    Dodane przez: gotowanietoproste

  • Na Dzień Dziecka musi być coś słodkiego dla naszych milusińskich ;)

  • Składniki

    Składniki na 15-20 ptysiów

    Ciasto:
    1 szkl wody (200 ml)
    1 szkl mąki (170 gr)
    100 gr masła/margaryny
    1 łyżeczka cukru
    4-5 jajek

    Nadzienie:
    400 ml śmietanki 30-36%
    4-5 łyżek cukru pudru

  • Sposób przygotowania

    1.

    1. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i masłem/margaryna.

    2.

    Na gotująca się wodę wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka. Gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

    3.

    Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku. Po 4 jajku spr rozciągliwość ciasta. Jeśli nie ciągnie się miedzy palcami to znak ze musimy dodać ostatnie jajko. Po 5 jajku sprawdzamy znów ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami.

    4.

    Przekładamy ciasto do tylki cukierniczej i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy ptysie sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia ! Pieczemy je w 200 stop przez około 30 min - do tzw zrumieniania. Śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu, pod koniec dodając cukier puder. Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i nadziewamy śmietaną. Podajemy obsypane cukrem pudrem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, bita śmietana, ciasto parzone, ptyśki, ptyś, mini ptysie, ptysie z bita smietana, ptyś ze śmietaną
  • Polecamy:

  • 0 komentarzy

Dodane przez: gotowanietoproste

gotowanietoproste 196

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2017-01-11T18:29:07+01:00


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »