Ptysie z bita śmietaną

4.5 (163 ocen)

  • 40 min

Chrupiąca skorupka ze śmietanowym wnętrzem – to moja propozycja na pyszny i nieskomplikowany deser.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    szklanka mąki
    szklanka wody
    125 g masła lub margaryny
    szczypta soli
    4 jajka

    Bita śmietana:
    400 ml śmietanki 30 – 36 %
    2 łyżki cukru pudru
    łyżka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptysie z bita śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę gotujemy z masłem, gdy zacznie wrzeć dodajemy mąkę, energicznie mieszając. Ciasto zdejmujemy z ognia gdy ładnie odchodzi od garnka. Mieszamy do momentu aż temperatura spadnie do około 70 stopni. Wbijamy jajka i cały czas ubijając (można tą czynność wykonać mikserem) studzimy ciasto. Wystudzone umieszczamy w szprycy z szeroką końcówką gwiazdką, wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ptysie w sporych odległościach. Pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrami.
    Wystudzone ptysie przekrawamy na pół i w środek każdego umieszczamy bitą śmietanę, posypujemy cukrem pudrem.
    SMACZNEGO.

Porady

Ptysie możemy podawać z dodatkiem owoców. Już niedługo truskawki, które będą pasowały idealnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować