Ptysie z bita śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę gotujemy z masłem, gdy zacznie wrzeć dodajemy mąkę, energicznie mieszając. Ciasto zdejmujemy z ognia gdy ładnie odchodzi od garnka. Mieszamy do momentu aż temperatura spadnie do około 70 stopni. Wbijamy jajka i cały czas ubijając (można tą czynność wykonać mikserem) studzimy ciasto. Wystudzone umieszczamy w szprycy z szeroką końcówką gwiazdką, wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ptysie w sporych odległościach. Pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrami.
Wystudzone ptysie przekrawamy na pół i w środek każdego umieszczamy bitą śmietanę, posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO.
Porady
Ptysie możemy podawać z dodatkiem owoców. Już niedługo truskawki, które będą pasowały idealnie.
Komentarze