ptysie straciatella

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pieczenie daje mi wiele radości a to właśnie jeden z moich ulubionych przepisów

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    1szklanka wody (zimnej)
    200 g masła
    1 szklanka mąki
    4 jajka
    bita śmietana:
    250 ml śmietany kremówki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    tabliczka mlecznej czekolady

Ptysie straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w rondelku zagotowujemy wodę z masłem, gdy woda zacznie wrzeć a masło się rozpuści wrzucamy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, trzeba uważać by nie przepalić. mieszamy do momentu, aż ciasto nie zacznie odchodzić od garnka. studzimy. dodajemy jaja i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. masa będzie gęsta, ale to dobrze. napełniamy szpryce masą i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ptysie. ptysie urosną więc zachowujemy między nimi przestrzeń. pieczemy 25-30 minut w 200`C. wyłączamy piekarnik uchylamy drzwiczki i zostawiamy ptysie na 10 minut. studzimy i rozcinamy na pół. przygotowujemy bitą śmietanę , i łączymy ją z po tarkowaną czekoladą. nadziewamy ptysie i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

ułatwieniem jest robienie dużych ptysi, zaoszczędzimy przy tym sporo czasu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy