Ptysie straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.w rondelku zagotowujemy wodę z masłem, gdy woda zacznie wrzeć a masło się rozpuści wrzucamy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, trzeba uważać by nie przepalić. mieszamy do momentu, aż ciasto nie zacznie odchodzić od garnka. studzimy. dodajemy jaja i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. masa będzie gęsta, ale to dobrze. napełniamy szpryce masą i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ptysie. ptysie urosną więc zachowujemy między nimi przestrzeń. pieczemy 25-30 minut w 200`C. wyłączamy piekarnik uchylamy drzwiczki i zostawiamy ptysie na 10 minut. studzimy i rozcinamy na pół. przygotowujemy bitą śmietanę , i łączymy ją z po tarkowaną czekoladą. nadziewamy ptysie i posypujemy cukrem pudrem.
Porady
ułatwieniem jest robienie dużych ptysi, zaoszczędzimy przy tym sporo czasu.
Komentarze