Ptysie cytrynowe z ajerkoniakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ptysie cytrynowo-ajerkoniakowe na słodki podwieczorek czy do porannej kawy ,smakują wybornie....

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    20 dag maki pszennej
    1 szklanka wody
    10 dag margaryny lub masła
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia
    Krem:
    1 cytryna
    50 dag smietany kremówki 30-36%
    150 ml ajerkoniaku
    1 torebka śmietan fiks
    5 dag cukru pudru

Ptysie cytrynowe z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • parzymy ciasto 1. Ciasto:

    Szklankę wody zagotować ze szcyptą soli i margaryna,dokładnie wymieszać,gotując cały czas powoli wsypywać mąkę pszenną i energicznie ucierać pałką do ciasta aż ciasto zacznie lekko przywierać do ścianek garnka.Wtedy zdjąć z ognia ,zostawić do wystudzenia. Do zimnej masy wsypać szczyptę proszku do pieczenia mieszajac wbijać kolejno po jednym jajku-następne wtedy gdy porzednie sie dobrze połączy z masą . Tak przygotowane ciasto nakładamy do szprycy cukierniczej i na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym wyciskamy okrągłe ciastka ,dowolnej wielkosci mogą być większe lub mniejsze. Włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika i piec 30 minut.Wyjąć upieczone i wystudzić zimne przekroić poziomo na połówki.
  • przed pieczeniem 2. Krem:

    Cytrynę wyszorować szczoteczka sparzyć a nastepnie zetrzeć skórkę cytrynową i wycisnąć z niej sok. Zimną śmietanę wyciągnąć z lodówki przelać do wysokiej miski i ubić na sztywno mikserem ze śmietan fiksem, ubijając dolewać powoli ajerkoniak wlać sok z cytryny dodać skórkę cytrynową i dobrze wymieszać .


    Przełożenie: Tak przygotowany krem włozyć do szprycy i wyciskać na połowie ciasta przykryć drugą połową ptysia i oprószyc grubo cukrem pudrem. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy